Onze visie

Om het natuurlijke gedrag te benaderen hebben wij gekozen voor een Paddock Paradise waar zowel merries als ruinen in een gemengde kudde samenleven en 24 uur per dag in 7 hectare bosgebied rond kunnen lopen. De paarden hebben de gehele dag beschikking tot ruwvoer dat wij aanbieden in slowfeeders. Daarnaast krijgt ieder paard krachtvoer op zijn eigen behoefte afgestemd. Wij beschikken over een altijd berijdbare 20x40 buitenbak, een longeerbak en we liggen aan 85 km ruiterpad in het prachtige bos Hosterwold, het grootste loofhoutbos van Europa.

De kudde

De kudde bestaat uit verschillende leeftijden en rassen en kunnen 24 uur per dag vrij rondlopen op paden en open ruimtes in ons bosperceel van 7 hectare met veel verschillende soorten bomen. In de zomer mogen de paarden ook gebruik maken van de weide.

De paarden en pony’s hebben zelf de keus hun eigen vrienden te kiezen en waar nodig niet bevriende paarden te ontlopen. De paarden wisselen eten en drinken af met spelen of knuffelen met anderen of lekker rollen, in de zon te dutten of juist te schuilen in een schuilstal/afdak of in de schaduw van een van de vele bomen. Doordat de overdekte voerplekken en drinkwater verspreid over het gebied van 7 hectare staan word het natuurlijke gedrag/beweging gestimuleerd.

Wennen

Om nieuwe paarden in de kudde op te laten nemen wordt het paard in ons gewenningsgebied naast de kudde geplaatst. Deze is voorzien van eigen voerkist, water en schuilstal. Tijdens deze periode kan het paard aan zijn nieuwe omgeving en de andere paarden wennen met een omheining ertussen. Zo kan er wel contact gemaakt worden zonder eventuele confrontaties. Aan de hand van het gedrag van de nieuweling en reactie van de kudde kan het juiste moment bepaald worden van introductie in de groep. Zo kan onze stabiele kudde het nieuwe paard op een rustige manier opnemen en kunnen er nieuwe vriendschappen gesloten worden. Wanneer het nieuwe paard al gewend is met anderen paarden samen te leven kan er samen met de eigenaar van het paard gekozen worden om het paard direct in de kudde te plaatsen.

Het gewenningsgebied kan ook gebruikt worden voor kort verblijf, revalidatie van blessures en noodgevallen. Soms is het nodig om even apart van de groep te zijn maar nooit afgezonderd van de kudde. Paarden weg halen bij hun vrienden en de kudde vinden wij niet wenselijk en zeker het stressvol alleen opsluiten in een stal willen wij onze vrije paarden niet aan blootstellen.

Ruwvoer

De paarden hebben de keus wanneer en waar ze willen eten en met wie. In het gebied staan een groot aantal voerkisten/slowfeeders welke de hele dag gevuld zijn met speciaal paarden-voordrooghooi. Deze voerplekken zijn (grotendeels) overdekt. Het is erg belangrijk voor de gezondheid van paarden dat elk paard genoeg mogelijkheid heeft om de hele dag naar behoefde ruwvoer te eten.

Krachtvoer

In ons voerstation krijgen de paarden 1x per dag, indien gewenst, muesli of brok aangeboden. Wij hebben keuze uit diverse soorten. Soort en hoeveelheid word in overleg met de eigenaar op elk paard afgestemd. Ook is het mogelijk om, door de eigenaar van het paard aangeleverde, supplementen en medicijnen aan het voer toe te voegen.